Welkom op de website van AMAN
Introductie
In de goed functionerende Nederlandse gezondheidszorg is gezondheid een voorwaarde voor persoonlijke en groepsontwikkeling in de samenleving. De Nederlandse gezondheidszorg kent echter uitdagingen die samenhangen met de cultuur- en religie van "de Marokkaans Nederlandse patiënt", naast het frequenter optreden van specifieke medische problematiek bij deze groep.
AMAN is een vereniging van & voor artsen (in spé), paramedici en anderen die een affiniteit hebben met Marokkaans-Nederlandse patiënten. AMAN is ervan doordrongen dat deze achtergrond een meerwaarde heeft in de aanpak van deze problematiek. AMAN wil vanuit haar eigenzinnige karakter en identiteit actief bijdragen aan de verbetering en versterking van de gezondheidsstatus van met name patiënten met een Nederlands- Marokkaanse achtergrond.
AMAN JUBILEUMSYMPOSIUM
Het was geweldig. Op zaterdag 27 januari werd het 10-jarig bestaan van AMAN groots gevierd. Het thema “Make the difference together” beviel erg goed bij het publiek. Lees een uitgebreid verslag onder de tab "JUBILEUM". Bekijk de foto's en laat weten wat u ervan vind!
Aanwezig waren onder andere:
>> Ahmed Aboutaleb
>> Mohammed Benzakour
>> Broeder Alkhattab
>> Loubna Zarrou
>> Soufiane Touzani
VOORLICHTING EN SCREENING RAMADAN EN DIABETES 2017
Zaterdag 27 mei is de eerste dag van de maand Ramadan begonnen. Een maand waarin van dageraad tot zonsondergang onder andere niet gegeten en niet gedronken wordt. Dit betekent dat er hier en daar de nodige aanpassingen doorgevoerd moeten worden in de dagelijkse activiteiten. Ouderen en (chronisch) zieken moeten, afhankelijk van hun gezondheid, advies vragen wat te doen met de medicatie en hun deelname aan de Ramadan. Zeker in deze periode van het jaar waarbij de Ramadan in de zomerse maanden valt en negentien uur niet eten én niet drinken niet ongebruikelijk is. Vandaag worden in het land tropische temperaturen bereikt waardoor dehydratie, vooral voor ouderen, op de loer ligt. Daarom organiseert AMAN al jaren rondom de Ramadan drukbezochte voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij artsen langs verschillende moskeeën in Nederland gaan om in het Marokkaans/Berbers informatie en advies te geven.
---------------------- KLIK HIER OP INFORMATIEVE ANIMATIEFILM ----------------------
- Wat zijn de symptomen van diabetes?
- Wat kunnen de gevolgen zijn van diabetes?
- Waar dient men zich in de Ramadan bewust van te zijn?
- Welke adviezen kunnen gegeven worden over ziekte en Ramadan?
Daarnaast worden bij de moskeebezoekers (nuchtere) suikerbepalingen verricht. Zij met chronische aandoeningen (o.a. diabetes, hartfalen, nierziekte) en zij met afwijkende glucosewaarden worden gekoppeld aan een arts waarna individueel gesproken wordt over hun persoonlijke situatie. Aanvullende adviezen worden gegeven en zo nodig kan dit besproken worden met hun behandelende huisarts of specialist.
Ben jij medisch opgeleid (m/v) en wil je een bijdrage leveren aan de voorlichting en screeningsbijeenkomsten. Wij zoeken nog geïnteresseerden om glucosebepalingen te verrichten middels een vingerprik. Stuur een mail met je gegevens en beschikbaarheid naar
BORSTKANKER VOORLICHTING VOOR VROUWEN
Op zondag 21 mei wordt een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd in moskee Badr aan de Willem Leevendstraat 7 te Amsterdam. Vrouwen met en zonder (borst)kanker, mantelzorgers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De voorlichting zal in het Marokkaans verzorgd worden.
Borstkanker is de 3e meest voorkomende soort kanker na huidkanker en darmkanker. Bij vrouwen is het de meest voorkomende soort kanker. Circa 75% van deze vrouwen is 50 jaar of ouder. Mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dat is zeer zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.500 mensen borstkanker. Bijna 1 op de 8 vrouwen ontwikkelt in de loop van haar levensjaar borstkanker. Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Daarom is het belangrijk de symptomen van borstkanker te kennen. Er bestaat veel onduidelijkheid over het bestaan van borstkanker en in veel culturen is spreken hierover een taboe.
Met behulp van voorlichting hopen we dat vrouwen met een migratie-achtergrond geïnformeerd worden en kennis over borstkanker kunnen vergaren. MAMMAROSA, een patiëntenorganisatie, organiseert frequent bijeenkomsten in buurthuizen. AMAN vindt dit een prachtig initiatief en helpt graag mee bij het bereiken van zoveel mogelijk mensen met een migratie-achtergrond.
VOORLICHTING DEMENTIE
Dementie is moeilijk vast te stellen. Wanneer spreek je van vergeetachtigheid passend bij "het ouder worden" en wanneer niet meer. Bij oudere migranten is het vaak complexer om de diagnose dementie te stellen. Vraag je naar cultuurgebonden zaken:
AMAN SYMPOSIUM
Speelt etnicitiet en cultuur een belangrijke rol in het klinisch beeld en de risicofactoren voor depressie bij Marokkaanse Nederlanders? Is dit een overschatting ? Wat is de rol van de religie in bovenstaande? Wordt dit gezien als bron van steun of juist woede, twijfel of angst voor straf? Hoe wordt dit door de patiënt zelf ervaren?
Om een antwoord op deze vragen te geven, organiseert AMAN op vrijdag 16 december vind in het Leids Universitair Medisch Centrum het AMAN symposium "Depressie bij Marokkaanse ouderen; manifestatie, diagnostiek & behandeling" plaats. Gastsprekers zijn Agnes Schrier, werkzaam als psychiater in een interculturele psychiatrische instelling, Salah Sidali, psychiater met een Marokkaanse achtergrond. Daarnaast worden de religieuze aspecten besproken door een imam en is de dagvoorzitterschap in handen van niemand minder dan Roos van der Mast, hoogleraar Ouderenpsychiatrie verbonden aan het LUMC.
Datum: vrijdag 16 december 2016
Tijd: 19:00- 21:30 uur
Doelgroep: professionals werkzaam met / in de psychiatrie; basisartsen, arts-assistenten, verpleegkundige specialisten, psychiaters, internisten(-ouderengeneeskunde), klinisch geriaters, huisartsen, prakijkondersteuners, psychologen.
Locatie: Leids Universitair Medisch Centrum, collegezaal 1.
Voor aanmelding voor het symposium klikt u hier.
AMAN Eid diner
Maandag 12 september vierde de hele wereld Eid-ul Adha, oftewel het offerfeest. Aman Artsen wil natuurlijk niets liever dan deze speciale gelegenheid met haar leden vieren. Restaurant Ourika biedt ons heerlijke Marokkaanse gerechten en een prachtige ambiance om in goed gezelschap met elkaar een memorabele avond te beleven.
Wat: AMAN Eid diner
Wie: AMAN-leden, niet-leden en geïnteresseerden
Wanneer: vrijdag 23 september 2016, inloop 18:30 uur
Waar: Restaurant Ourika, Stationsweg 142, 2515 BS Den Haag
Kosten: € 10,- (inclusief voorgerecht, hoofdgerecht en één drankje)
Communicatie- en voorlichtingstool kanker in ontwikkeling
Gezocht: Patiënten en mantelzorgers
De afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam is in samenwerking met Pharos bezig een tool voor oudere Marokkaans-Nederlandse en Turks-Nederlandse patiënten met kanker te ontwikkelen. Het project wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. De tool zal door artsen, patiënten en mantelzorgers gebruikt worden om de communicatie te verbeteren en de patiënt en mantelzorger beter voor te lichten over de ziekte. Onderzoeker Sanne Schinkel leidt dit onderzoek en heeft AMAN gevraagd mee te zoeken naar patiënten van 60 jaar en ouder met kanker en / of hun mantelzorgers. De interviews á 1-1.5 uur worden afgenomen in eigen taal. Patiënten en mantelzorgers blijven volledig anoniem en ontvangen als dank een cadeaubon van €20.
Help je ook mee een communicatie- en voorlichtingstool te ontwikkelen voor Marokkaans-Nederlandse en Turks-Nederlandse patiënten met kanker ?
Klik op hier voor meer informatie.
AMAN Eid-ul-Fitr borrel: zaterdag 16 juli
AMAN viert aanstaande zaterdag 16 juli Eid-Ul-Fitr bij Espresso Dates! Alle AMAN-leden en trouwe supporters zijn vanaf 18:00 uur van harte welkom op deze Eid-borrel. Op deze gezellige avond zal er een kennisquiz plaatsvinden, waarbij de mogelijkheid is om een leuke prijs in ontvangst te nemen. Er zullen lekkere hapjes en drankjes bereid worden. Geïnteresseerd? Stuur dan een bericht onder vermelding van de term "AMAN Eid borrel" met je naam naar . Espresso Dates is gevestigd aan de Middellandplein 21B, Rotterdam. Mis dit niet!
Ramadan Diabetes Screening 2016
Het bestuur van AMAN wenst iedereen een gezegend Ramadan toe!!
Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, saamhorigheid en bezinning, waarbij de vastende persoon door het vasten (vrijwillig en uit vroomheid onthouden van eten, drinken, orale medicatie, roken, seksuele omgang, of alles wat geacht wordt het vasten te verbreken) de lusten leert te beheersen. Een maand waarbij zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen getest wordt vanaf het verschijnen van de dageraad (niet zonsopkomst!) tot het ondergaan van de zon. Daarnaast heeft de Ramadan ook een sociale betekenis: gevoel van harmonie en groepsgevoel. Kinderen, zwangere vrouwen, chronisch zieken en oudere mensen hebben vrijstelling van het vasten en mogen compenseren. Desondanks is het niet zeldzaam dat deze groep toch deelneemt aan de Ramadan. Gebrek aan kennis over de ziekte kan de oorzaak zijn.
AMAN organiseert daarom in de Ramadan voorlichtings- en screeningsdagen in eigen taal. Deze vinden in verschillende moskeeën in verschillende steden plaats. Wil je hieraan een bijdrage leveren, neem dan contact op. Of meld je aan via het aanmeldingsformulier:
http://goo.gl/forms/x05vamtwLoI6BYqn2
Ramadan Diabetes Screening 2015
Het zit er alweer op voor dit jaar. De Ramadan Diabetes Marathon is ook nu weer een groot succes geweest. Traditiegetrouw heeft AMAN gedurende de maand Ramadan meerdere moskeeën bezocht om in de Marokkaans-Arabische taal voorlichting over diabetes mellitus te geven. In tegenstelling tot vorige keren werd tijdens deze editie zes (Amsterdamse) moskeeën bezocht. Wat is diabetes mellitus, welke symptomen kunnen hierbij passen en hoe herken je diabetes, waar bestaat de behandeling uit, wat zijn de lange termijn complicaties en hoe kunnen deze voorkomen worden? Diabetes en Ramadan, gaat dat samen? Dit zijn essentiële vragen die de revue passeerden tijdens de interactieve presentatie voorafgaand aan de diabetesscreening. Vanwege de enorme vraag bij de moskeebezoekers en het belang van een goed dieet (bij diabetes), werd de presentatie uitgebreid met enkele voedingstips van onze diëtiste. Deze informatie is zeer cruciaal en van grote meerwaarde, zeker nu er bijna 19 uur lang niet gegeten en gedronken mocht worden. De praktische voedingsadviezen werden als zeer nuttig ervaren door de moskeegangers. Na een korte vragensessie, werd bij alle aanwezige vrouwelijke en mannelijke moskeebezoekers glucosemetingen verricht. Zij met een afwijkende glucosewaarde en bekende diabeten werden voorzien van aanvullende informatie. Daarnaast werd bij een select gezelschap dit jaar een fundoscopie ter opsporing van retinopathie verricht. Dit kon gerealiseerd worden door nauwe en prettige samenwerking met FundoWise en Maxima Zorg.
Via deze weg willen wij nogmaals onze dank uitspreken aan onze vrijwilligers en een ieder ander die zich heeft ingezet en een bijdrage heeft geleverd aan het succes van Ramadan Diabetes Marathon. Voor volgend jaar zullen we het project verder verfijnen en een mooi vervolg geven. Graag tot een volgende keer!
Meet the Expert 2015
Op zaterdag 6 juni organiseerde AMAN haar eerste ‘Meet the Expert’-evenement voor studenten, coassistenten en basisartsen. Op deze dag kwamen verschillende specialisten hun succesverhaal delen. Tevens werd er een workshop gegeven door de de VvAA met als thema: Afgestudeerd en wat nu? Hierbij werden tips gegeven over het proces na het behalen van de geneeskundediploma. Daarna volgde een speeddate sessie tussen de studenten en de specialisten/specialisten in opleiding. Er werden diverse specialisaties vertegenwoordigd, o.a. huisartsgeneeskunde, psychiatrie, heelkunde, gynaecologie, cardiologie, nucleaire geneeskunde en interne geneeskunde. Tijdens de sessie werden de ervaringen met specialiseren, studeren en alle andere aspecten in het leven van de (toekomstige) arts. Al met al kijkt AMAN terug op een zeer geslaagd evenement. Tot de volgende ‘Meet the Expert’!
Stage lopen in Marokko?
Na Marrakech, Rabat, Nador en Tanger is het nu ook mogelijk om een klinische stage of co-schap te lopen in Tetouan! Dankzij Commissie Internationaal AMAN is er een samenwerkingsverband afgesloten met kliniek Saniat R’mel, te Tetouan!
Wil je zelf een stage lopen in Tetouan of één van de andere steden, nieuwsgierig of heb je andere vragen stuur dan een mailtje naar .
Nog geen lid? Schrijf je in via het inschrijfformulier of neem contact op via onze mail.